FEST interieuradvies:
Hoe kies je de juiste meubelstof?
Ga ik voor velours, effen of toch een stof met een print?
Het is natuurlijk maar net wat je zelf prettig vindt en wil. Velours voelt zacht aan en heeft een elegante uitstraling, wat een gaaf contrast geeft bij een meer industriële look. Een print is daarentegen weer speelser, en een effen stof juist weer wat stoerder. Bij een effen stof ligt de focus trouwens ook meer op de kleur.
Velours
Voordelen
➕ Slijtvast Velours slijt niet snel. Het is een vrij sterke stof en blijft lang mooi.
➕ Weinig kans op pilling Pilling ontstaat wanneer overtollige vezels samenklitten met pluizen en andere stofvezels zoals kleding of plaids. Hierdoor ontstaan de welbekende bolletjes op je meubel. Het goede nieuws: dat gebeurt bijna niet bij velours omdat het weinig overtollige vezels heeft.
➕ Elegante uitstraling Velours voelt zacht aan en heeft een elegante, luxe uitstraling. Een cool contrast bij een industriële look.
➕ Makkelijk schoon te maken Omdat velours een synthetische stof is, is een Protexx bescherming mogelijk. Dit maakt de stof makkelijker te reinigen.
Nadelen
➖ Meer plooivorming De kans dat er na verloop van tijd plooien ontstaan in de stof is groter bij velours. Als het te strak gestoffeerd is, kan de stof scheuren.
➖ Kans op zitspiegel Als het goed is, zal je veel op je nieuwe bank of stoel gaan zitten. Dat is immers waar ze voor bedoeld zijn. Het nadeel bij velours is dat er na een tijdje zitspiegel kan ontstaan: de haartjes van de vezels worden platgedrukt, waardoor er een soort glimmende schaduw ontstaat. Gelukkig kan dit enigszins worden verholpen door de stof heel licht vochtig te maken en hem vervolgens iets te ruwen met een kledingborstel. Doe dit wel voorzichtig! Ook kan je een vochtige theedoek op de plaats leggen en die er een nacht op laten rusten.
Wol
Voordelen
➕ Vochtafstotend Wol is grotendeels zelfreinigend. Bovendien zorgt het wolvet (lanoline) ervoor dat water en vuil niet in de vezels trekken. De wol stoot het af. Daardoor is een Protexx bescherming bij wol niet nodig.
➕ Brandwerend Wol is brandwerend. Wol is een veilige vezel, het hoeft niet behandeld te worden om de gevolgen van een aanraking met vuur tegen te gaan. Het vuur dooft in de vlam.
➕ Kreukherstellend Wol is kreukherstellend, dat wil zeggen dat er minder/geen vouwen in ontstaan als je erop gaat zitten, zoals dat bij linnen of katoen wel het geval is. Het ziet er daardoor strakker uit.
➕ Antistatisch Wol absorbeert vocht uit de lucht waardoor het niet snel statisch wordt.
Nadelen
➖ Gevoelig voor pilling Pilling ontstaat wanneer overtollige vezels samenklitten met pluizen en andere stofvezels zoals kleding of plaids. Hierdoor ontstaan de welbekende bolletjes op je meubel. Bij wol gebeurt dit relatief sneller dan bij andere stoffen.
Polyester
Voordelen
➕ Weinig invloed van zonlicht Polyester verkleurt niet zo snel in de zon. Dus staat je bank in direct zonlicht? Dan is polyester een goede keuze.
➕ Kreukt niet Polyestervezels zijn vrij elastisch, waardoor het minder snel kreukt dan bijvoorbeeld katoen.
➕ Glanst Polyester heeft van nature een bepaalde glans, wat de stof een elegante uitstraling geeft.
Nadelen
➖ Niet vochtopnemend In tegenstelling tot katoen, absorbeert polyester heel weinig vocht, hierdoor droogt de stof bijvoorbeeld minder snel dan katoen wanneer je er iets op morst.
➖ Statisch Doordat polyester minder vocht opneemt, wordt het sneller statisch dan wol en katoen.
Leer
Voordelen
➕ Sterk Leer is een stevig materiaal en gaat daardoor lang mee.
➕ Wordt steeds mooier Hoe meer je leren meubelen worden gebruikt, hoe mooier ze worden. Echt leer rekt namelijk een beetje op tijdens het gebruik; hierdoor krijgt je meubel een prachtig doorleefde en comfortabele look.
➕ Natuurproduct Leer is een natuurproduct, dat zorgt ervoor dat ieder item een unieke uitstraling heeft, dat tegelijk heel stijlvol is.
➕ Tijdloos Leer is tijdloos, hierdoor zijn je meubels altijd on trend en passen ze tegelijkertijd goed bij iedere interieurstijl.
Nadelen
➖ Koud Leer kan in de winter koud aanvoelen, soms glijd het ook een beetje.
➖ Onderhoud Leer moet je blijven onderhouden om het lang mee te laten gaan.
We werken met getalenteerde productontwerpers. Nieuwkomers & oldtimers. Grote namen & getalenteerde eerstejaars.